Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Η Γεωργία ισχυρίζεται πως ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο της χώρο

Η Γεωργία ισχυρίζεται πως ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο της χώρο

Η Γεωργία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τη Ρωσία επειδή, όπως ισχυρίζεται, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε χθες τον εναέριο της χώρο.

Το περιστατικό έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά τις κατηγορίες της Τιφλίδας πως ένα ρωσικό μαχητικό άφησε ένα πύραυλο΄στο έδαφός της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας δήλωσε πως τα συστήματα αεράμυνας της χώρας εντόπισαν ένα αεροσκάφος να κινείται για 5 χιλιόμετρα εντός του εθνικού εναέριου χώρου και πως η παραβίαση διάρκεσε 3 λεπτά.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται πως η Γεωργία προέβη σε άμεσο διάβημα προς τη Ρωσία, απαιτώντας άμεσες και ξεκάθαρες εξηγήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Αεροπορίας Alexander Drobyshevsky είπε πως κανένα ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Γεωργίας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες τσα τελευταία χρόνια, καθώς η πολιτική ηγεσία της Γεωργίας προσπαθεί να ξεφύγει από τη ρωσική σφαίρα επιρροής και να συσφίξει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν στις 6 Αυγούστου η Γεωργία ισχυρίστηκε πως ένα ρωσικό Su-24 εισήλθε στον εναέριο της χώρο και έριξε ένα πυραυλό, ο οποίος όμως δεν εξερράγη. Η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Πηγή: International Herald Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: