Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Ανω κάτω τα Σκόπια

Ανω κάτω τα Σκόπια

Την προσεχή Πέμπτη, στη «σκηνή» της Νέας Υόρκης θα αρχίσει να παίζεται η «τελευταία πράξη» του πολύχρονου βαλκανικού σίριαλ με πρωταγωνιστές την Αθήνα και τα Σκόπια και με «παραγωγούς» τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Οι διπλωματικές εκτιμήσεις στην πλειονότητά τους συγκλίνουν ότι η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει υπερβολικά, καθώς τα περιθώρια κωλυσιεργίας στενεύουν για όλες τις πλευρές.

Το απώτατο χρονικό περιθώριο διαπραγματεύσεων και ελιγμών τοποθετείται κατά την προσεχή άνοιξη, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς εκεί θα κριθούν οριστικώς οι τρεις ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες: Κροατία, ΠΓΔΜ, Αλβανία. Ενα ενδιάμεσο κρίσιμο χρονικό σημείο τοποθετείται στον Φεβρουάριο, όταν, κατά πάσα πιθανότητα, το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει στα σοβαρά αν η ΠΓΔΜ (και η Αλβανία) μπορούν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους.

* Το άμεσο και πιεστικό περιθώριο λύσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων τοποθετείται από ορισμένους στον Δεκέμβριο και μάλιστα στις αρχές του μηνός, με τη ματιά στραμμένη όχι στα Σκόπια, αλλά στο Κόσοβο και τις πιθανές ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της ανεξαρτησίας του. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αν η «τρόικα», στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν έχει συμφωνήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κόσοβο σε μια συμβιβαστική λύση προς την ανεξαρτησία, τότε το πλειοψηφικό αλβανικό στοιχείο θα προχωρήσει σε πράξη ανεξαρτησίας, ζητώντας μονομερείς αναγνωρίσεις. Παραμένει άγνωστο κι επίφοβο, τι θα πράξει το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ σε μια τέτοια περίπτωση.

* Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ευνόητο ότι θα επιθυμούσε να έχει «κλειδώσει» όπως όπως το θέμα της εκκρεμότητας με την τελική ονομασία των Σκοπίων, προτού αρχίσουν τα σοβαρά θέματα στο Κόσοβο και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας τους.

* Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει ασπαστεί αυτή την εκδοχή κι επιδίδεται, αυτό το διάστημα, σε μια ανοιχτή διπλωματία μέσω των ΜΜΕ, προβάλλοντας την τελική προσφορά της στη «δημοπρασία» της μελλοντικής ονομασίας των Σκοπίων.

* Η ονομασία θα είναι σύνθετη, επιμένει η Αθήνα, άρα θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Θα έχει απαραιτήτως και ένα πρόθεμα μικρό, κομψό και διακριτικό, όπως «Ανω» ή «Νέα» προκειμένου να απορροφηθεί από την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ. Η Αθήνα διαφημίζει την τελική πρόθεσή της, αφήνοντας για διαδικαστικούς λόγους στην άκρη αυτή την περίοδο, την τελική περιγραφική θέση της περί μπλοκαρίσματος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει βρεθεί κοινώς αποδεκτή ονομασία.

* Τα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, δείχνουν και αυτά παγιδευμένα στην άκρατη αισιοδοξία τους για τη διεθνή επιβολή της συνταγματικής ονομασίας τους. Πιστεύοντας απολύτως τις φραστικές και άνευ κόστους υποσχέσεις κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εξασφαλισμένη», τώρα το πρόβλημα εμφανίζεται πιο περίπλοκο. Οχι μόνον γιατί η Αθήνα σκιαγραφεί το βέτο, αλλά και γιατί τα Σκόπια, λόγω της αδιαλλαξίας τους, κινδυνεύουν να γίνουν κι αυτά μέρος του γενικότερου προβλήματος του Κοσόβου, με τη μεγάλη πλέον «μειοψηφία» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, που κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη είναι από την υλοποίηση των Συμφωνιών της Οχρίδας.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: