Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Ψήφισμα - κόλαφος για άρθρο 24 και «ασύμμετρη απειλή»

Ψήφισμα - κόλαφος για άρθρο 24 και «ασύμμετρη απειλή»

Ψήφισμα - κόλαφο κατά των ευφάνταστων σεναρίων για ασύμμετρη απειλή κατά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εθνική τραγωδία σε Πελοπόννησο και Εύβοια, υιοθέτησε χθες η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Η απόφαση, η οποία φέρει τις υπογραφές των ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων (και της Νέας Δημοκρατίας) αναφέρει ότι τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών «είναι το αποτέλεσμα ενός αριθμού παραγόντων, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η αλλαγή του κλίματος, ο ανεπαρκής ορισμός και η ανεπαρκής φροντίδα των δασών και ο συνδυασμός φυσικών αιτίων και ανθρώπινης αμέλειας, αλλά και οι ανθρώπινες εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την ανεπαρκή εφαρμογή νόμων που απαγορεύουν την παράνομη οικοδόμηση σε καμένες εκτάσεις».

Με τη φράση αυτή, αλλά και με όσα ακολουθούν, το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει τις αιτιάσεις κορυφαίων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού, οι οποίοι έσπευσαν να καταγγείλουν οργανωμένο σχέδιο κατά της Ελλάδας θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις πράξεις εμπρησμού και επισημαίνει ότι θα πρέπει τα κράτη - μέλη να «προβλέψουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τις εγκληματικές πράξεις που προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον και ειδικότερα για εκείνες τις πράξεις που προκαλούν δασικές πυρκαγιές».

Το άρθρο 24
«Χαστούκι» για την κυβέρνηση αποτελεί και η παρατήρηση της Ολομέλειας για την αλλαγή του άρθρου 24. Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει «την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24)».

Επίσης, καλεί τα κράτη - μέλη να βρουν τρόπους ώστε να διασφαλιστεί ότι «όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα παραμείνουν δάση και θα καλυφθούν από προγράμματα αναδάσωσης», και ότι «δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή όσον αφορά στη χρήση της γης και να εφαρμόσουν τη δέουσα νομοθεσία για τη διατήρηση και κατάλληλη χρήση της γης».

Να προγραμματίσουν ακόμα, «χωρίς καθυστέρηση, πολιτικές εκτενούς ανοικοδόμησης για τον τουρισμό και τις πληγείσες τοπικές οικονομίες». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για την έλλειψη κτηματολογίου στην Ελλάδα, καθώς με προφορική τροπολογία προστέθηκε στο τελικό κείμενο η υποχρέωση όλων των κρατών - μελών για τήρηση κτηματολογίου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Κομισιόν πρέπει άμεσα να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτιμά δε ότι πρέπει «διατεθούν αμέσως οι απαραίτητοι πόροι για την ανακούφιση των δεινών και την κάλυψη των αναγκών των θυμάτων φυσικών καταστροφών και των άμεσων οικογενειών τους».

Χρηματοδότηση
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Επιτροπή να εισαγάγει «έκτακτες κοινοτικές ρυθμίσεις βοήθειας, ιδίως χρηματοδοτικής φύσεως, προκειμένου να στηριχθεί η αποκατάσταση των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, να αποκατασταθεί το παραγωγικό δυναμικό στις πληγείσες περιοχές, να επιδιωχθεί η εκ νέου δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να αντισταθμιστεί το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια θέσεων εργασίας καθώς και άλλων πηγών εσόδων».

Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών είναι επίσης αναγκαίο «να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσβασης σε χρηματοδοτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για την αποκατάσταση της καλλιεργήσιμης γης μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές και για τη διάθεση περισσότερης χρηματοδοτικής βοήθειας για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, η οποία θα ενεργοποιείται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Η Ολυμπία
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ψήφισμα για τις καταστροφές που υπέστη η Αρχαία Ολυμπία. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι φέτος οι φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα οι δασικές πυρκαγιές έθεσαν σε σημαντικό κίνδυνο μνημεία και αρχαιολογικούς τόπους μείζονος σημασίας για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό, εφιστούν την προσοχή στην απειλή που αντιμετώπισε η Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, και ιδιαίτερα το μουσείο της, τόπος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατά την άποψή τους, θα πρέπει να «διατεθούν πόροι για σκοπούς αποκατάστασης, σε περίπτωση που τόποι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς υποστούν ζημιές από τις συνεχιζόμενες δασικές πυρκαγιές».

«Στον αέρα» οι ισχυρισμοί

Εμμέσως πλην σαφώς οι ευρωβουλευτές καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί «ασύμμετρης απειλής» και τρομοκρατικής ενέργειας που είχε ως στόχο την Ελλάδα.

Απορρίπτουν κάθε προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος, το οποίο περιορίζει την έννοια του δάσους.

Στον απολογισμό του το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι χάθηκαν περισσότερες από 60 άνθρωποι, τραυματίστηκαν πολλοί, κάηκαν πάνω από 250.000 εκτάρια γης, χάθηκαν ζώα, καταστράφηκαν σπίτια και αφανίστηκαν χωριά.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. «Σημειώνω ότι αυτή η τροποποίηση δεν ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει η ΝΔ και γι αυτό ζητούμε, μετά την απόφαση της Ολομέλειας, να δηλώσει ο κ. Καραμανλής ότι δεν θα επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 24» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: