Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Σε τουλάχιστον διακόσια χρόνια η ανάπτυξη δασών με ελληνική ελάτη

Σε τουλάχιστον διακόσια χρόνια η ανάπτυξη δασών με ελληνική ελάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από διακόσια χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν προκειμένου να υπάρξει η πιθανότητα να ξαναδημιουργηθούν δάση με ελληνική ελάτη να αναπτύσσονται στον Ταΰγετο με την προϋπόθεση ότι οι κλιματολογικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν δραστικά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Τα δάση με κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica) ή ελληνική ελάτη, που είναι μοναδικό είδος στον κόσμο και καταστράφηκε στις πυρκαγιές του Ταΰγετου και της Πάρνηθας, δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να ξαναγεννηθούν από μόνα τους όπως τα πευκοδάση», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ, Αχιλλέας Γερασιμίδης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι για να ξαναφτιάξουμε δάση ελάτης χρειάζεται σκιά και ενδεχομένως να χρειαστεί αρχικά η εγκατάσταση δασών με πεύκα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο, γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι προβλέψιμες.

«Η φύση έχει τη δυνατότητα να ξαναγεννιέται, αρκεί ο ανθρώπινος παράγοντας να μη λειτουργήσει ανασταλτικά», τόνισε ο κ. Γερασιμίδης.

«Υπάρχουν άλλωστε τα παραδείγματα της Θάσου και της Χαλκιδικής», συμπλήρωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας: «Τα πεύκα που υπάρχουν εκεί είναι πρόσκοπα είδη. Κρατούν για χρόνια ορισμένα κουκουνάρια τους κλειστά, για να ανοίξουν ύστερα από τις πυρκαγιές».

Υπογράμμισε, όμως, ότι όλα τα είδη δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να «αναστηθούν» και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως στη Θάσο.

Πάντως, εκτός από τις καταστρεπτικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η απώλεια των δασών ελάτης για ένα ολόκληρο οικοσύστημα, υπάρχει και η θλιβερή απώλεια ενός είδους για χιλιετίες, σύμφωνα με τον κ. Γερασιμίδη.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «Τα δάση στο χώρο και στο χρόνο: μύθοι από το παρελθόν, μηνύματα για το μέλλον», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το IUFRO (International Union of Forest Research Organizations), με συνδιοργανωτή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: