Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Επιφυλακτικά τα κόμματα για τη σημερινή συνάντηση Τάσσου -Ταλάτ

Επιφυλακτικά τα κόμματα για τη σημερινή συνάντηση Τάσσου -Ταλάτ

Επιφυλακτικά παρουσιάζονται τα κόμματα για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης, της πρώτης μετά από ένα χρόνο, μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Είπε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με καλή θέληση και εξέφρασε την ελπίδα να επιδειχθεί η ανάλογη πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, ώστε να εξευρεθούν πρακτικοί τρόποι για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προσέρχεται στη συνάντηση με καλή θέληση και εξέφρασε την ελπίδα να επιδειχθεί η ίδια στάση και από τον κ. Ταλάτ.

Θέλουμε να ελπίζουμε, είπε, ότι η συνάντηση αυτή, έστω και αν πραγματοποιείται με ανοικτή ατζέντα, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα και να οδηγήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να επιδείξει θετική συμπεριφορά και να μην προσπαθήσει να εξουδετερώσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα δείγματα γραφής που έχει δώσει, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.Αντίθετα, είπε, φαίνεται ότι στόχος της είναι η επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι το βέβαιο είναι πως ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προσέρχεται στη συνάντηση με ειλικρινή πολιτική βούληση να σημειωθεί πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα να κάμει το ίδιο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι ο Ταλάτ δεν θα επιμείνει στις θέσεις, που διατυπώνει συνεχώς και δεν θα επιχειρήσει να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά, όσο βλέπει Ελληνοκύπριους πολιτικούς να υποστηρίζουν το Σχέδιο Ανάν, δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι οι προβλέψεις του Κινήματος είναι δυσοίωνες και συνέστησε προσοχή, καθώς, όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε πολλές υποχωρήσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες.

Ο υποψήφιος για την προεδρία, Κώστας Θεμιστοκλέους, χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την αυριανή συνάντηση, τόνισε όμως ότι για να υπάρξει λύση πρέπει να γίνουν συνολικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: