Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Επιτήδειοι επιχειρηματίες εισέπραξαν δεκάδες εκατ. ευρώ χωρίς να τα δικαιούνται

Επιτήδειοι επιχειρηματίες εισέπραξαν δεκάδες εκατ. ευρώ χωρίς να τα δικαιούνται

Σαν τις... «ακρίδες» έσπευσαν στις τράπεζες της Ηλείας, μετά τους χιλιάδες Τσιγγάνους και τους μη πυροπαθείς, δεκάδες ευυπόληπτοι επιχειρηματίες -μικροί και μεγάλοι-, εκμεταλλευόμενοι τα ευεργετικά μέτρα που ελήφθησαν για τους πυρoπλήκτους, λαμβάνοντας δάνεια «μαϊμού» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Πρόκειται για περίπου εκατό «επιτήδειους» επιχειρηματίες, που από την επομένη μέρα της καταστροφής και μέχρι τις 31 Αυγούστου έλαβαν δάνεια και κεφάλαια κίνησης καρπώνοντας έτσι όλα όσα προβλέπουν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Δηλαδή 28 μήνες περίοδο χάριτος και αποπληρωμή με εγγύηση του Δημοσίου!

Επιχειρηματίες που όχι μόνο δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά ούτε καν έχουν την επιχείρησή τους σε πυρόπληκτη περιοχή.

Ερωτηματικά, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι με την απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Αυγούστου (Αρ. Φύλλου 1740), ρυθμίζονται οφειλές, ληξιπρόθεσμες και μη, μέχρι την 25η Αυγούστου 2007 -δηλαδή την πρώτη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών- των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενώ στο φυλλάδιο των μέτρων ανακούφισης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας αναφέρεται ότι τα μέτρα αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές γενικότερα και αφορούν πάγωμα ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών έως τις 31 Αυγούστου 2007 από τις τράπεζες.

Πρόκειται για διαφορά έξι ολόκληρων ημερών από την απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, διάστημα κατά το οποίο, απ ό,τι φαίνεται, πολλοί βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να κερδοσκοπήσουν.

Στο διάστημα αυτών των έξι ημερών υπήρξαν δεκάδες επιτήδειοι επιχειρηματίες που εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουσιαστικά να τα δικαιούνται, με περίοδο χάριτος 28 μήνες.

Μάλιστα, οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: