Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Ταλάτ: Τα έβαλε με τη Ρωσία

Ταλάτ: Τα έβαλε με τη Ρωσία

Το σχέδιο της ελληνοκυπριακής πλευράς και του προέδρου Παπαδόπουλου είναι η απορρόφηση των κατεχομένων, είπε σε εκτενή συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου ρωσικού εβδομαδιαίου περιοδικού "Εξπέρτ" ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

"Δεν μπορώ να πω ότι η "ελληνική" πλευρά δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για ένα τέτοιο μοντέλο επίλυσης του προβλήματος, το οποίο θα έδινε τα πάντα σε αυτούς και τίποτε σε εμάς", ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ. Ερωτηθείς για τυχόν αλλαγές των σχέσεων της κοινότητάς του με τη Ρωσία, ο κ. Ταλάτ διαπίστωσε ότι "δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικά βήματα σε αυτόν τον τομέα". Χαρακτήρισε μάλιστα τη Ρωσία "διατλαντικό μαστόδοντα, τον οποίον δεν μπορείς να μετακινήσεις από τη γραμμή του", ενθυμούμενος τη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κωνσταντινούπολη την Ανοιξη του 2004, με τον οποίον δεν ξανασυναντήθηκε έκτοτε, καθώς "το ρωσικό ενδιαφέρον για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος σαν να έσβησε τελείως", όπως είπε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά επίσης ότι "μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να το λέω, αλλά σήμερα η Ρωσία σχετικά με εμάς συμπεριφέρεται ουσιαστικά παντού, συμπεριλαμβανομένου του ΣΑ του ΟΗΕ, αποκλειστικά, κατά κανόνα, ως σύμμαχος της "ελληνικής" Κύπρου".

Κατά τη γνώμη του κ. Ταλάτ "για μια τέτοια μεγάλη δύναμη, όπως η Ρωσία, παρόμοια συμπεριφορά δεν μοιάζει ιδιαίτερα ευγενική", ενώ είναι κατανοητό ότι "εάν η Ρωσία επιθυμούσε να αλλάξει τη σχέση της με τη "Β.Κύπρο", τότε το πρόβλημά μας θα μπορούσε να επιλυθεί πολύ γρήγορα".

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: