Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: Γαλάζια κυριαρχία στη Δυτική Μακεδονία

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: Γαλάζια κυριαρχία στη Δυτική Μακεδονία

Η Ν.Δ, δεν έχει χάσει την πρώτη θέση ούτε στις μεγάλες ήττες του 1981 και του 1993



Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου αποτελούν τις δύο παραδοσιακά συντηρητικότερες περιοχές της χώρας, τις μόνες όπου η Ν.Δ. ξεπέρασε (το 2004) το 50%, ενώ δεν έχει χάσει ποτέ την πρώτη θέση, ούτε στις εκλογές του 1981 ούτε σ΄ αυτές του 1993.

Ωστόσο, η υπεροχή αυτή της Ν.Δ. δεν μεταφραζόταν αυτόματα και σε επίπεδο εδρών, παρά μόνο στις εκλογές κατά τις οποίες επικρατούσε και σε εθνικό επίπεδο. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο κατ΄ εξοχήν προπύργια της Ν.Δ. (Καστοριά και Φλώρινα), όπου ξεπέρασε το 50% τόσο το 2000 όσο και το 2004, είναι διεδρικές περιφέρειες και επομένως η κατανομή των εδρών τους, ανά μία στα δύο μεγάλα κόμματα, είναι ουσιαστικά δεδομένη, ανεξάρτητα από το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός ανταγωνισμός εντοπίζεται έτσι κυρίως στις δύο άλλες εκλογικές περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας- στα μονοεδρικά Γρεβενά και την πενταεδρική Κοζάνη.

Τα Γρεβενά αποτελούσαν, μέχρι πρόσφατα, τη συγκριτικά χειρότερη περιφέρεια για τη Ν.Δ., τη μόνη στη Δυτική Μακεδονία όπου το ποσοστό της βρισκόταν σταθερά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο της. Γι΄ αυτό και συνιστά ιδιαίτερη επιτυχία για τη Ν.Δ. η επικράτησή της το 2004 (με 45,9%, το υψηλότερο ποσοστό της από το 1974, την οποία επιβεβαίωσε το 2006 και με την κατάκτηση της νομαρχίας (που ελεγχόταν έως τότε σταθερά από τις δυνάμεις της Αριστεράς).

Σαφώς πιο αμφίρροπος εμφανίζεται ο συσχετισμός δυνάμεων στην Κοζάνη, όπου όμως κατά πάσα πιθανότητα η κατανομή των εδρών (δηλαδή ποιο κόμμα θα κερδίσει τις 3 από τις 5 έδρες του νομού) θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από το εθνικό αποτέλεσμα. Διαχρονικά πάντως η Ν.Δ. διατηρεί στον Νομό Κοζάνης ένα σχετικό προβάδισμα, το οποίο διευρύνθηκε στις τελευταίες εκλογές και το σημαντικότερο είναι πως είχε ως προέκταση την επικράτησή της πέρυσι στις νομαρχιακές εκλογές, όπου κυριαρχούσε σταθερά από το 1994 η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: