Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Αμερικανός δικαστής καλεί το Ιράν να πληρώσει $2.4 δισεκατομμύρια για το θάνατο των Αμερικανών πεζοναυτών κατά τις επιθέσεις του 1983 στη Βηρυτό

Αμερικανός δικαστής καλεί το Ιράν να πληρώσει $2.4 δισεκατομμύρια για το θάνατο των Αμερικανών πεζοναυτών κατά τις επιθέσεις του 1983 στη Βηρυτό

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε σήμερα πως το Ιράν οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους $2.4 δισεκατομμυρίων για το θάνατο 243 Αμερικανών πεζοναυτών το 1983 από τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου τους στη Βυρητό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που επεδίκασε μέχρι τώρα δικαστήριο των ΗΠΑ εναντίον κάποιας χώρας.

Το Ιράν θεωρείται ένοχο για την υποστήριξη που παρείχε στην Χεσπολλάχ, η οποία πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στη Βηρυτό. Επρόκειτο για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση κατά αμερικανικών στόχων, μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Εκατοντάδες άνθρωπου κατάκλυσαν σήμερα το δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση. Οι γονείς των θυμάτων έχουν πλέον γεράσει, τα αδέλφια τους είναι μεσήλικες και τα παιδιά τους έχουν παντρευτεί και αποκτήσει δικές τους οικογένειες.

"Αυτοί οι άνθρωποι, οι καρδιές και οι ψυχές των οποίων πληγώθηκαν για πάντα περόμεναν γία σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα να αποδοθεί δικαιοσύνη," είπε ο δικαστής Λόις Λάμπερθ απευθυνόμενος στις οικογένειες των νεκρών.

Το πλήθος, πολλοί εκ των οποίων με δάκρυα στα μάτια, σηκώθηκε και ξέσπασε σε χειροκροτήματα καθώς ο Λάμπερθ απομακρυνόταν από την έδρα.

Το Ιράν αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις και δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν στο δικαστήριο.

Πηγή: International Herald Tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: