Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Την πιθανότητα επιστροφής χιλιάδων στρατιωτών από το Ιράκ εξετάζει ο Ντ.Πετρέους

Την πιθανότητα επιστροφής χιλιάδων στρατιωτών από το Ιράκ εξετάζει ο Ντ.Πετρέους

Πρόθυμος να εξετάσει την απόσυρση μιας ταξιαρχίας 3.500 με 4.500 στρατιωτών από το Ιράκ, είναι ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο επτά ακόμη πεζοναυτών στο Ιράκ.

Ο αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ Ντέιβιντ Πετρέους πρόκειται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ενώπιον του Κογκρέσου για την πρόοδο στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει δηλώσει ότι από την έκθεση του Ντ.Πετρέους θα εξαρτηθεί η απόφασή του για το εάν θα αποσυρθούν στρατεύματα από το Ιράκ.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, ο Ντέιβιντ Πετρέους δεν είναι αρνητικός στην επιστροφή 3.500 έως 4.500 Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ στην αρχή του επόμενου έτους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες εάν οι συνθήκες στο έδαφος το επιτρέψουν.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του BBC δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από το Ιράκ σε διάστημα ενός χρόνου.

Το 39% θεωρεί ότι τα στρατεύματα πρέπει να φύγουν τώρα από το Ιράκ, ενώ ένα 28% τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής αποχώρησης. Μόνο ένα 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν μέχρι η χώρα να θεωρηθεί ασφαλής.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων επτά στρατιωτών στο Ιράκ. Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχεία Ανμπαρ κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια επαρχεία Νινεβέ από έκρηξη στο όχημά τους.

Περισσότεροι από 3.750 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το 2003.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: