Σκληραίνει εντυπωσιακά τη θέση του το Βελιγράδι για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς πλέον αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος, να κλείσει τα σύνορα και να επιβάλλει εμπορικό αποκλεισμό στην επαρχία αυτή, της οποίας το πλειοψηφικό αλβανικό στοιχείο θεωρεί δεδομένη την άμεση μετάβαση στην ανεξαρτησία.
Απευθυνόμενη σχεδόν αποκλειστικά στους Ευρωπαίους, η σερβική ηγεσία προχωρά σε σοβαρές προειδοποιήσεις έναντι ενδεχόμενης μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και αναγνώρισής του από τις χώρες της Δύσης.
Εχοντας την απόλυτη στήριξη της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Σερβία μοιάζει να επιλέγει να εκμεταλλευτεί την έλλειψη ενότητας των Ευρωπαίων, κρίνοντας πως πρόκειται για ένα απ τα μεγάλα της όπλα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που βεβαίως έχουν παγώσει, αλλά γίνονται εντατικές προσπάθειες να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να επιχειρηθεί έστω η ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί απ τον ΟΗΕ.
Ο Ντούσαν Προρόκοβιτς, κρατικός γραμματέας της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη -έχοντας επεξεργαστεί 16 διαφορετικά μέτρα- να αντιδράσει στην κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο Προρόκοβιτς προειδοποίησε επίσης ότι ενδεχόμενη μονομερής αναγνώριση απ τις χώρες της Δύσης θα δώσει το δικαίωμα στη Σερβία να επαναφέρει τα στρατεύματά της στο Κοσσυφοπέδιο και να ακυρώσει την προ οκταετίας συναφθείσα συμφωνία (του Κουμάνοβο) μεταξύ ΝΑΤΟ και της τότε γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και η οποία όριζε την αποχώρηση των στρατευμάτων απ τη σερβική επαρχία.
Ανασφάλεια
Απ την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Ζέρεμιτς, δύο μέρες μετά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εμφανίστηκε περισσότερο μετριοπαθής δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Τimes» ότι αν το Κοσσυφοπέδιο κηρύξει την ανεξαρτησία του θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» και θα υπάρξει ανασφάλεια στην περιοχή.
Ωστόσο, ο υπουργός απέρριψε οποιαδήποτε περίπτωση στρατιωτικής δράσης από πλευράς Βελιγραδίου. «Δεν θα συμβάλουμε στην αποσταθεροποίηση της επαρχίας προσφεύγοντας σε στρατιωτικά μέσα... Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά και διπλωματικά μέσα για να δείξουμε ότι δεν θα δεχτούμε μια ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ότι αυτή η ανακήρυξη είναι άκυρη... Πολιτικά, ηθικά και πρακτικά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χαλάρωση των δεσμών του Κοσσυφοπεδίου με τη σερβική δημοκρατία».
Πάντως, ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, απευθυνόμενος στους Σέρβους πολίτες, μέρα με τη μέρα δείχνει να ανεβάζει τους τόνους σε τέτοιο σημείο που να τίθεται σε πορεία σύγκρουσης με τους φιλοδυτικούς εταίρους του στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Κοστούνιτσα δείχνει να αδιαφορεί για τους πρώτους τριγμούς στη μόλις τεσσάρων μηνών κυβέρνησή του, καθώς επιτιθέμενος στο ΝΑΤΟ τονίζει πως η Ατλαντική Συμμαχία επιδιώκει να μετατρέψει το Κόσοβο σε προτεκτοράτο του, ενώ προειδοποιεί τους Σέρβους πως σε ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας το Βελιγράδι ίσως θα πρέπει να σκεφτεί την ψήφιση νόμου που θα υπαγορεύει ότι «η Σερβία δεν μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου