Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Συμφωνίες μαμούθ με Ρωσία-Κίνα «έκλεισε» η Αυστραλία

Συμφωνίες μαμούθ με Ρωσία-Κίνα «έκλεισε» η Αυστραλία

ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η συμφωνία που συνήψαν Αυστραλία κι Ρωσία για την εξαγωγή αυστραλιανού ουρανίου που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από ρωσικές εταιρίες για την παραγωγή ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, η συμφωνία προβλέπει ότι το αυστραλιανό ουράνιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή να πουληθεί σε άλλες χώρες.

Ο Αυστραλός υπουργός είπε επίσης ότι του είναι αδιανόητο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πουλήσει το αυστραλιανό ουράνιο σε άλλες χώρες για την παραγωγή πυρηνικών βομβών.

Η συμφωνία θα υπογραφτεί από τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που έφθασε σήμερα το πρωί στο Σίδνεϊ για τη σύνοδο του APEC προερχόμενος από την Ινδονησία.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στην Αυστραλία. Επίσης ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, όπου υπέγραψε συμφωνία για την πώληση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Τζακλαρτα αξίας $1. 2 δις.

Παράλληλα ο κ. Πούτιν υπέγραψε με τους Ινδονήσιους συμφωνίες για ρωσικές επενδύσεις ύψους $5 δις. δολαρίων με στόχο την συμμετοχή τους στην εξόρυξη ορυκτού πλούτου και πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Αυστραλία και Κίνα υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: