Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Τάσσος Παπαδόπουλος: Ο Ταλάτ πρέπει να τηρήσει την υπογραφή του...

Τάσσος Παπαδόπουλος: Ο Ταλάτ πρέπει να τηρήσει την υπογραφή του...

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να πείσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τηρήσει αυτά τα οποία υπέγραψε στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι, ενώ ο κύριος Ταλάτ θέλει να την αλλάξει. Πιστεύω είπε, ότι οι προτάσεις που έχει ο κύριος Ταλάτ είναι να καταργηθεί η διαδικασία Γκαμπάρι, ενώ εμείς προτείνουμε να συνεχιστεί.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά την αναχώρηση του από ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, όπου παρέστη στις δεξιώσεις της Σλοβακίας και της Λιβύης για τις εθνικές τους επετείους.

Ερωτηθείς αν η διαδικασία Γκαμπάρι θα διατηρηθεί με εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, είπε ότι «δεν υπάρχουν εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις». Εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις τόνισε, σημαίνει ότι υπάρχει θέμα και συζητώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης ότι η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει καθορίσει ότι χρειάζεται προετοιμασία πριν γίνουν συνομιλίες.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει τα Ηνωμένα Εθνη να πιέσουν τον κύριο Ταλάτ για να εφαρμόσει τη Συμφωνία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.

Σε παρατήρηση ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίζεται ότι η διαδικασία που εισηγείται η ελληνοκυπριακή πλευρά θα οδηγήσει σε μια λύση που θα χρειαστούν 14 μήνες, 14 χρόνια, ή 140 χρόνια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν σχολιάζει εδώ και μήνες το τί λέει ο κύριος Ταλάτ.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: