Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Η τηλεμαχία απέκλεισε τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων

Η τηλεμαχία απέκλεισε τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων

Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έβγαλε μια σημαντική είδηση όσων αφορά την προοπτική συνεργασίας των κομμάτων σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε πως σε περίπτωση που δεν θα εκλεγεί κυβέρνηση με πλειοψηφία θα προχωρήσει σε νέες εκλογές.

Βασικό συμπέρασμα του debate ήταν η ενίσχυση των μικρών κομμάτων και η προοπτική πεντακομματικής Βουλής.

Στην κατηγοριοποίηση έξι θεματικών ενοτήτων αρκέστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για να αποτυπώσουν τα μηνύματα τους κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Απαντώντας κατά σειρά στις ενότητες κοινωνική πολιτική, εξωτερική πολιτική, οικονομία, δημόσια διοίκηση, παιδεία και γενικά πολιτικά θέματα, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί δεν παρέκκλιναν της διακομματικής συμφωνηθείσας διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα και ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών. «Δεν τις θέλουμε, αλλά ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μεγάλα περιθώρια βελτίωσης ώστε τα αποτελέσματα να είναι ορατά στους πολίτες. Ερωτηθείς για τη διαχείριση της κρίσης των εκτεταμένων πυρκαγιών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι διοικητικές μεταβολές δεν πρέπει να γίνονται εν θερμώ αλλά έπειτα από την επανεξέταση των σχετικών θεμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για υπονόμευση του ασφαλιστικού με την υπόθεση των ομολόγων και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του, εάν γίνει κυβέρνηση, δεν θα πειράξει τα όρια ηλικίας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου στάθηκε στην απογραφή, η οποία, όπως επέμεινε, διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα. Ερωτηθείς για το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεσμεύτηκε για για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μέσα από την επένδυση στον άνθρωπο και στις νέες τεχνολογίες.

Οι απαντήσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα αρνήθηκαν την πολιτική γοητείας και του ουτοπισμού που προσάπτουν στο ΚΚΕ τα υπόλοιπα κόμματα. Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το μοντέλο του ΚΚΕ μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, έστω και αν δεν συναντάται σε άλλες χώρες.

Ο Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην αναδιανομή του πλούτου, επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ για τη φτώχεια και την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών, κατήγγειλε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έχουν καμία φερεγγυότητα και χρησιμοποίησε ως παραδείγματα την απόρριψη από τη ΝΔ των προτάσεων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρίτεκνες οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στάθηκε στην ανάγκη διαλόγου για να βρεθεί λύση για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και υπογράμμισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία διαφορά στις προτάσεις τους στο ζήτημα αυτό.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής, τέλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά για μια δίκαιη κοινωνία, με κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή εισοδήματος. «Θα παλέψουμε για το μεροκάματα και του σύνταξη του Έλληνα πολίτη» υποσχέθηκε, σε περίπτωση που το κόμμα του εισέλθει στη Βουλή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: