Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Βρέθηκε αρχαίο ναυάγιο ανοικτά της Κύπρου

Βρέθηκε αρχαίο ναυάγιο ανοικτά της Κύπρου

ΜΕΓΑΛΟ σε έκταση ναυάγιο, που χρονολογείται από την πρώιμη Ρωμαϊκή Περίοδο γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ., βρέθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης υποθαλάσσιας καταδυτικής επισκόπησης κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Κύπρου.

Η καταδυτική επισκόπηση έγινε από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου κατά τα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων το καράβι, που βρέθηκε και χρονολογείται γύρο στον 1ο αιώνα μ.Χ, μετέφερε φορτίο, που περιλάμβανε διάφορα είδη αμφορέων, αλλά κυρίως αγγεία από την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.
Το ναυάγιο, αν και βρίσκεται σε σχετικά ρηχά νερά και έχει συνεπώς διαταραχθεί, αποτελεί ένδειξη μιας σημαντικής θέσης, που μπορεί να δώσει άφθονα στοιχεία, που αφορούν στη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα της περιοχής κατά τα πρώτα έτη της ένταξης της Κύπρου στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Τα μελλοντικά σχέδια της έρευνας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2008, περιλαμβάνουν την επιστροφή σε μεγάλες αποθέσεις κεραμικής, οι οποίες χρήζουν λεπτομερέστερης καταγραφής, και την εντατικότερη χαρτογράφηση του πρώιμου αυτού ρωμαϊκού ναυαγίου.
Η αναζήτηση για επιπρόσθετο αρχαιολογικό υλικό, περιλαμβανομένων και άλλων καλύτερα διατηρημένων ναυαγίων, θα επεκταθεί σε πιο βαθιά, αμμώδη υποθαλάσσια στρώματα, που είναι και καταλληλότερα για τη λειτουργία τηλεχειριζόμενων μεθόδων ανίχνευσης, ειδικά της μεθόδου σόναρ και πιθανότατα της μαγνητομετρίας.

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με το Διόδωρο, είναι κάπου στην περιοχή αυτή όπου το 306 π.Χ. ο Μακεδόνας Δημήτριος ο Πολιορκητής θριάμβευσε σε ναυμαχία εναντίον του Πτολεμαίου της Αιγύπτου.

Η ναυμαχία αυτή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας. Παρόλο που ο Πτολεμαίος τελικά επέστρεψε νικητής, ελέγχοντας την Κύπρο μέχρι το τέλος της Ελληνιστικής Περιόδου, υπάρχει αναφορά ότι κατά τη ναυμαχία ναυάγησαν περίπου εκατόν πολεμικά σκάφη.

Συνεπώς, η πορεία της αρχαιολογικής έρευνας στα βαθύτερα υποθαλάσσια νερά, μακριά από την ακτογραμμή, φαίνεται να είναι θετική.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: