Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Καθαρή εντολή ζήτησε ο Καραμανλής

Καθαρή εντολή ζήτησε ο Καραμανλής

Επίθεση από τον Γ. Παπανδρέου για πυρκαγιές και ομόλογα. Ιδιαίτερη στιγμή η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές» που έθεσε ο πρωθυπουργός, η διαβεβαίωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι «υπάρχουν λεφτά» για την Παιδεία και το ασφαλιστικό, η αντιπαράθεση Καραμανλή - Αλαβάνου για τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια και τους «ταραξίες», οι απορίες της οκτάχρονης Αναστασίας και της κυρα-Μαρίτσας, ήταν οι μικρές εκπλήξεις της χθεσινής βραδιάς που δεν προσέφερε μεγάλες ειδήσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες για συνεργασίες και συμπλήρωσε: «Ούτε εγώ θέλω εκλογές, αλλά ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Αφησε ανοιχτό το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, προσδιόρισε την Παιδεία ως βασική προτεραιότητα και δεν απάντησε αν ή γιατί δεν εξετάζει τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η εντονότερη αντιπαράθεση δεν έγινε για τη δραματική επικαιρότητα, δηλαδή για τις φονικές πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα, αλλά ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. «Κάθε Πέμπτη είχαμε ραντεβού με τους ταραξίες», είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια. «Ανακαλέστε τον όρο», ήταν η απάντηση του κ. Αλαβάνου. «Δεν αποκάλεσα κανέναν φοιτητή ταραξία», ανταπάντησε ο κ. Καραμανλής για να προσθέσει: «Εκείνοι που με κουκούλες καίνε και σπάνε είναι ταραξίες και παραβάτες του νόμου». Ηταν ο μοναδικός έμμεσος διάλογος που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του ντιμπέιτ των δυόμισι ωρών, παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να απαντά σε αυτά που έλεγε ο κ. Καραμανλής πριν επικεντρωθεί στην ερώτηση που του είχε τεθεί.
Ο πύρινος εφιάλτης του φετινού Αυγούστου δεν βάρυνε όσο αναμενόταν τη συζήτηση. Ο κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού: «Την ώρα της κρίσης δεν πρέπει να γίνονται αλλαγές», ήταν το επιχείρημά του. Δύο φορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαίωσε ότι θα βρει πόρους, τους οποίους δεν συγκεκριμενοποίησε, τόσο για την Παιδεία όσο και για το ασφαλιστικό, ως προς το οποίο δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας ή να μειωθούν οι συντάξεις. Υποσχέθηκε διπλασιασμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, σύνταξη 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών και 550 κατ’ άτομο. «Εκλεισε το μάτι» στους συμβασιούχους, λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς ωστόσο να γίνει περισσότερο σαφής, ενώ δεν δεσμεύτηκε για μείωση του ΦΠΑ αλλά για αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

Ο νικητής; Καθένας με τον τρόπο του. Ο κ. Κώστας Καραμανλής γιατί απέφυγε το λάθος, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου γιατί ήταν καλύτερος σε σχέση με το ντιμπέιτ του 2004, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα γιατί απέδειξε ξανά σταθερότητα, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος γιατί απευθύνθηκε στους νέους και τους αναποφάσιστους, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης για την τηλεοπτική του τόλμη και ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής γιατί έπεισε ότι πιστεύει αυτά που λέει. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον κ. Αλ. Αλαβάνο, συναγωνίστηκαν σε πατριωτισμό. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο -χωρίς να πει τη συγκεκριμένη λέξη- για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν αναγνωρίζει τον όρο «γκρίζες ζώνες» και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μείωσε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε την Αμερική «μη ασφαλή σύμμαχο», ενώ ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ούτε μισό δράμι πατριωτισμό παραπάνω απ’ οποιονδήποτε άλλο» στην αίθουσα και χαρακτήρισε το Σκοπιανό «παρατημένη» και όχι χαμένη υπόθεση.

Αίσθηση έκανε η φράση του κ. Αλέκου Αλαβάνου, «ούτε μολότοφ ούτε καναπές», ο οποίος όταν κλήθηκε να «απολογηθεί» για τον χαρακτηρισμό «νονός» που έχει αποδώσει στον κ. Καραμανλή, θύμισε τον Χριστό που πήρε το μαστίγιο στο ναό των Ιεροσολύμων.

Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά υποτονική, δεν άσκησε τη συνήθη σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματός της για όλα τα θέματα. Είπε ότι έστειλε το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο γιατί στα δημόσια οι ώρες είναι λίγες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: