Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Μονόλογοι με ειδήσεις

Μονόλογοι με ειδήσεις

Στις τρεις ώρες που διήρκεσε το ντιμπέιτ οι έξι πολιτικοί αρχηγοί επιχείρησαν να δώσουν σε αδρές γραμμές και μέσα από παράλληλους μονολόγους σημεία των προγραμμάτων τους βγάζοντας και κάποιες ειδήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Μου πήρε 3 χρόνια για να καταλάβω ότι έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων

Για την αυτοδυναμία: αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, έθεσε ευθέως το δίλημμα νέας προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση που η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας, όπως είπε, ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς αλλά ούτε και με τον ΛΑΟΣ γιατί «δεν συνεργάζεται με τα άκρα».

Για τα Σκόπια: Μέχρι τώρα η Ν.Δ. δεν εμφανιζόταν πρόθυμη να μπλοκάρει την είσοδο της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FΥRΟΜ. «Με τα Σκόπια οι σχέσεις είναι καλές, υπάρχει μόνο το θέμα του ονόματος... Είναι η δική τους πλευρά που πρέπει να κάνει ένα βήμα...», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις πυρκαγιές: «Οι αποφάσεις δεν παίρνονται εν θερμώ για κυβερνητικές μεταβολές... Με ψύχραιμο μάτι θα δούμε τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Την ώρα που υπάρχει κρίση δεν κάνεις αλλαγές, μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα».

Για τα ομόλογα: κινήθηκε απολογητικά, κάνοντας λόγο για «σοβαρό πρόβλημα». Και πρόσθεσε: «Έκανα την αυτοκριτική μου, μου πήρε τρία χρόνια για να καταλάβω ότι έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων, αλλά εμείς το αποκαλύψαμε».

Για την Παιδεία: παραδέχθηκε το λάθος στις βάσεις των Πανελλαδικών και προανήγγειλε την απόδοση ευθυνών σε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά «όχι σε πολιτικό επίπεδο». Επίσης παραδέχθηκε και την αθέτηση της βασικής προεκλογικής υπόσχεσης για χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Μη με συγκρίνετε με τον Καρατζαφέρη, έχω ταυτότητα εντελώς διαφορετική

Για την αυτοδυναμία: «Δεν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας για το όποιο πρώτο κόμμα».

Για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού: «Με συγκρίνετε με τον Καρατζαφέρη σε ένα θέμα για το οποίο νομίζω ότι δεν πρέπει. Έχω ταυτότητα εντελώς διαφορετική».
Για το Σκοπιανό: «Αν δεν ασκηθεί βέτο εδώ και τώρα, θα μπουν με την ονομασία FΥRΟΜ στο ΝΑΤΟ- και θα έχει εξαντληθεί το βέτο της Ελλάδας. Θα λειτουργούν ως Μακεδονία, θα έχει χαθεί η ευκαιρία».

Για την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ: «Αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ γιατί διαφώνησα με αυτό που λέω υπαρκτό εκσυγχρονισμό».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Το βράδυ των εκλογών να είναι φοβισμένα τα δύο κόμματα

Κοινωνική πολιτική- Υγεία-Πρόνοια: Δεν είναι ουτοπικό να υποστηρίζουμε την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Κάποιοι έκλεισαν τα εργοστάσια που έφτιαχναν φάρμακα στην Ελλάδα και τώρα τα πληρώνουμε πανάκριβα.

Δημόσια Διοίκηση- διακυβέρνηση:


● Με ψυχραιμία διαπιστώσαμε ότι ο σοσιαλισμός δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα προβλήματα. Τώρα το μελετούμε αυτό.

● Το βράδυ των εκλογών να είναι φοβισμένα τα δύο κόμματα και όχι ο λαός. Αυτό είναι ρεαλιστικό και όχι ουτοπικό.

● Το λαϊκό κίνημα να μην είναι αμυντικό. Οικονομία- ανάπτυξη: Το κράτος είναι ταξικό και άδικο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φροντίζει την πρόληψη και την καταστολή (σ.σ. των πυρκαγιών). Τα χρήματα όμως δίδονται σε αντιλαϊκούς σκοπούς. Και προωθείται η αλλαγή χρήσης γης.

Γενικές πολιτικές: Η πολιτική του ΣΥΝ απέναντι στον δικομματισμό δεν είναι καθαρή.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Δεν υποστηρίζουμε τη βία, ούτε μολότοφ ούτε καναπέ

Κοινωνική πολιτική- Υγεία-Πρόνοια: ● Έθεσα στη Βουλή το θέμα των πυρκαγιών στην αρχή του καλοκαιριού και ο κ. Καραμανλής δεν ήρθε ποτέ.

● Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος. Δημόσια Διοίκηση- διακυβέρνηση: ● Με τις αποκρατικοποιήσεις από τη Ν.Δ., βγάζουν τα ασημικά στο σφυρί. Ξεπουλούν την τεχνολογία, ξεπουλούν κερδοφόρες επιχειρήσεις.

● Δεν υποστηρίζουμε ρίζουμε τη βία. Ούτε μολότοφ ούτε καναπέ. Εκπαίδευση: Ανακαλέστε, κ. Πρωθυπουργέ, όσα είπατε για ταραξίες. Αυτά τα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους, σφράγισαν την πολιτική ζωή.

Σφράγισαν μια γενιά. Όπως έκαναν και η γενιά του 114 και η γενιά του Πολυτεχνείου.

Γενικές πολιτικές:
* Σε ορισμένα θέματα είμαστε πλειοψηφία, πολιτική πλειοψηφία- στον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, στο περιβάλλον, στη δημόσια παιδεία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Συγκάλυψαν το θέμα των ομολόγων, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κουμπάρους

Για Κοινωνική Πολιτική- Υγεία- Πρόνοια: Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τα όρια ηλικίας στο Ασφαλιστικό, λέμε όχι στη μείωση των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ δεν θα αυξήσει τις εισφορές, θα αυξήσει τις συντάξεις, θα διπλασιάσει τον αριθμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και θα δώσει στο ζευγάρι αγροτών σύνταξη 950 ευρώ και στον μεμονωμένο αγρότη 550 ευρώ.

Για Εξωτερική Πολιτική:
Το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αύριο θα παλέψω ως πρωθυπουργός για να λύσω τα προβλήματα. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Για Οικονομία:
Ο κ. Καραμανλής συγκάλυψε το θέμα των ομολόγων, δεν το αποκάλυψε. Δεν δίνει στοιχεία και δεν επέστρεψε στα Ταμεία τα λεφτά. Εμείς θα βρούμε την αλήθεια. Θα επιστρέψουμε τα χρήματα και θα τιμωρηθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι ένοχοι. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κουμπάρους και κολλητούς.

Για Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση:
Οι προτάσεις μας για τα θέματα διαφθοράς δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση προχώρησε στις γαλάζιες συνεντεύξεις, κομματικοποίησε τους πάντες, άλλαξε τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με κομματικά κριτήρια. Πρέπει να τελειώνουμε με το κράτος-λάφυρο.

Για Παιδεία:
Εμείς μιλάμε για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία.

Προσωπικά πάλεψα ως υπουργός Παιδείας. Το ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι δημιούργημά μου, το ίδιο και το ολοήμερο σχολείο. Η θέση μου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συνεπής. Είμαι υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου με μεταρρυθμίσεις και υπέρ τού να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί στον δημόσιο τομέα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Δεν μπορούμε να έχουμε στη χώρα μας
ανθρώπους που μας αμφισβητούν

Για την εξωτερική πολιτική: «Ποιος είναι σίγουρος ότι ο Αμερικανός είναι ο ασφαλής σύμμαχος; Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια;».

Για τους μετανάστες:
«Δεν μπορούμε να έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους που αμφισβητούν το έδαφος της Ελλάδος».

Για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού:
«Στην Τουρκία τα παιδιά διδάσκονται ακόμα ΄΄το αίμα 1.000 Γραικών να πιω κι ακόμα δεν θα χορτάσω΄΄, κι εμείς λέμε συνωστισμό τη σφαγή της Σμύρνης».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: